De basis van het systeem is het detecteren van gebruik(er)svriendelijke tags, die de bewoners dragen. Door gebruik te maken van één of meerdere leesunits kan de locatie van een bewoner worden bepaald. Het systeem biedt tevens mogelijkheden voor directe alarmering aan de begeleiding.
Het dwaaldetectie systeem kan ook worden ingezet voor de buitenruimte van de instelling. Zo kan er een alarm afgaan als een bewoner het terrein van de instelling ongewenst verlaat. Tevens is het mogelijk het systeem te koppelen aan externe apparatuur zoals deuren die vervolgens kunnen worden geblokkeerd.

Acceptatie van het systeem

Dergelijke systemen staan of vallen bij de acceptatie door de bewoners en de begeleiding. Veel aandacht is besteed aan het ontwerp van de tags die bewoners moeten dragen om herkend te worden door het systeem. Er zijn tags in de vorm van een horloge en in de vorm van kleine armbanden. De tags zijn uitgerust met een gepatenteerde magneetsluiting die niet te openen is door de bewoners, maar wel eenvoudig door begeleiders middels een magneetsleutel. Voor begeleiders zijn er escort-tags beschikbaar, waardoor de beperkingen die bepaalde bewoners opgelegd hebben gekregen, worden opgeheven. Deze uitvoering van tags met magneetsluiting maakt het systeem zeer geschikt voor bewoners met dementie, oriëntatieproblemen en voor ‘notoire weglopers’.

Leesunit(s)
De leesunits kunnen zowel binnen als buiten worden geplaatst. Indien de leesunit een tag detecteert van de cliënt volgt een directe alarmering op één of meerdere pagers. De leesunits kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd bij een uitgang of in een bepaalde zone.

Pager
Een pager ontvangt het alarm signaal van de leesunit. Dit alarm wordt direct vanaf de leesunit(s) naar de pager(s) verzonden zonder tussenkomst van providers. De alarmering kan ook via wifi, SMS of  telefooncentrales worden doorgegeven. Tijdens de alarmering kan het ID van de persoon en de betreffende uitgang  worden getoond.

Installatie 
De installatie van het Locare dwaaldetectie systeem is relatief eenvoudig. Er is alleen een voeding van 230 V noodzakelijk. De montage van de leesunit en de diverse testprocedures worden door onze technische dienst uitgevoerd.

Actieve tags voor de cliënten
Actieve tags hebben een hoge mate van detectie zekerheid, dit in tegenstelling tot passieve tags. Alle Locare detectie systemen functioneren met draagbare actieve tags. De armbandtags en de horlogetags zijn voorzien van een gepatenteerd magneetslot.Het magneetslot kan eenvoudig worden geopend door de begeleider met de bijbehorende magneetsleutel.
De magneetsleutel is universeel inzetbaar voor alle magneetsloten.
De begeleiders tag clip onderdrukt het alarm op het moment dat de cliënt en de begeleider de leesunit samen naderen.

Referenties
Neem contact met ons op voor referenties van geïnstalleerde dwaaldetectie systemen bij zorgcentra en instellingen.